Sağlık Bakanı 25 Kasım’da HPV aşısının yakında ulusal aşı takvimine alınacağını ve ücretsiz yapılacağını açıklamıştı. Ancak üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine karşın hâlâ aşıya ücretsiz erişebilmiş değiliz. Üstelik geçtiğimiz haftalarda aşının herkese yapılmayacağına ilişkin haberler çıktı. Henüz hangi yaş gruplarını kapsayacağı, hangi öncelikte ve kimlere uygulanacağı hakkında kesin bir bilgimiz yok, ancak 18 yaş üstü genç kadınlara ve medeni hale bakılarak uygulanacağı fısıltıları dolaşıyor.
HPV, tıbbi adıyla Human Papillomavirus en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan virüsler arasında. Bazı türleri siğil yaparken, bazı türleri rahim ağzı kanserine yol açıyor. Rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 99’unda HPV olduğu biliniyor. HPV aşısı doğru zamanda yapılırsa özellikle 9-14 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde 100’e yakın koruyuculuk sağlıyor. Erkekler, kadınlara bu virüsü dağıtan ve taşıyanlar aslında. Bu açıdan erkek çocuklarının aşılanması da hayati önem taşıyor. Hatta erkeklerde gözüken yutak yolu kanseri, penis kanseri, ağız boşluğu kanseri gibi diğer kanser türlerinden korunma sağladığı da biliniyor. Bu bilimsel gerçeğe rağmen HPV aşısına medeni hal kriteri koymak veya 18 yaş üstünü aşılamak veya sadece kadınları aşılamak, aşılamanın ve amaçlanan toplumsal sağlığın mantığına aykırıdır.
Şayet kaynaklar sınırlıysa ve bunun için belirli bir toplumsal grubu önceliklendirmek gerekiyorsa en risk altında olan her kimse kaynakların o kesime açılması gerekmez mi? Aksi durumda koyulacak her türlü kriter ayrımcılık değilse nedir? Kadınları evli ya da bekâr olarak ayıran, dolayısıyla aslında cinsel hayatı sadece evlilik ile kısıtlayan bu mantıkla kadınların sağlık hakkına eşit şekilde ulaşmalarını engellemek suçtur.
Benzer bir mantığı Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı konut desteği paketinde de görmüştük. Kadınların en temel insan hakkı olan barınmadan yararlanabilmek için eşinin vefat etmiş olması, 18 yaş altı en az üç çocuğu olması kriteri koyulmuştu. Kadınları insan olarak görmek yerine, evlilik içinde bir kocanın tahakkümünde olup olmamasına göre değerlendiren bu mantığı reddediyoruz.
Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut, barınma ve sağlık hizmetlerine erişim hakkına sahiptir. Devletin görevi ayrımcılık yapmak değil bu hakların sağlanmasını garanti altına almaktır! HPV derhal ücretsiz aşı takvimine alınmalı ve aşılamalar derhal başlamalıdır!