Başta 8 Mart olmak üzere sesimizi duyurabildiğimiz her gün “6284 etkin uygulansın!” talebimizi dile getiriyoruz. Peki, nedir bu 6284?
6284, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un numarasıdır. Bu kanun hayatımıza İstanbul Sözleşmesi sayesinde girmiştir. Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilse bile 6284 varlığını korur ve herkes bu kanuna uymak zorundadır. 6284 sayesinde şiddet gören ya da şiddet tehdidi altında olan kadınlar ve çocukların korunması sağlanır.
Şiddet görüyorsanız, çevrenizdeki karakoldan, jandarmadan veya size en yakın adliyeden sizin için koruma tedbirleri almalarını isteyebilirsiniz.
6284’e dayanarak isteyebileceğiniz tedbirlerden bazıları şunlardır:
- Çocuklarınızla birlikte başka bir yere yerleştirilebilirsiniz.
- Devletten geçici maddi yardım alabilirsiniz.
- Şiddet uygulayan kişiden nafaka talep edebilirsiniz.
- Size şiddet uygulayan kişi için uzaklaştırma kararı aldırabilirsiniz. Uzaklaştırma kararına uymazsa kısa süreli de olsa hapse girecektir.
- İş yerinizin değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
- Tapu kütüğüne aile konutu şerhi koydurarak evinizin sizden habersiz satılmasına engel olabilirsiniz.
- Hiç kaçma şansınız yoksa isminizi değiştirtebilirsiniz.
- Size şiddet uygulayan kişinin silahlarına el koydurtabilirsiniz.
- Sağlık sigortanız yoksa sigortalı olabilirsiniz.
- Karakol veya jandarma taleplerinizin tamamını karşılamazsa bu son karar değildir. Kendiniz adliyeye giderek aynı talepleri isteyebilirsiniz. Hâkim tarafından verilecek kararlara karşı da iki hafta içinde itiraz edebilirsiniz.
- Kendiniz gidemiyorsanız, başka biri sizin şiddet gördüğünüzü ihbar edebilir. İhbarı alan görevliler, acil biçimde sizin korunmanızı sağlamak zorundadır.
Başvurduğunuz karakol veya jandarma taleplerinizi kabul etmezse: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından sonra 6284’teki haklarımızda ısrarcı olmak daha önemli hale gelmiştir. Bu karardan sonra karakollara başvuran kadınların geri çevrildiği, uzaklaştırma taleplerinin dikkate alınmadığına dair haberler gelmektedir. Kadınların taleplerini yerine getirmeyen kolluk görevlileri 6284 sayılı Kanun’a aykırı davranmaktadır. Kanuna aykırı davranarak görevini yerine getirmeyen bu kişiler, görevi kötüye kullanma suçunu işlemektedir. Böyle bir görevliyle karşılaştığınızda, kendisini savcılığa şikayet edeceğinizi belirtebilirsiniz. Görevini yerine getirmemekte ısrar ederse savcılığa durumu anlatarak görevli hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Böyle bir durumda idari yargıda tazminat isteme hakkınız da vardır. Yani görevini yerine getirmeyen idareye karşı tam yargı davası açarak tazminat isteyebilirsiniz. Bu haklarınızı bildiğinizi başvurduğunuz karakolda veya jandarmada belirtmeniz sizi geri çevirmelerini zorlaştıracaktır.