Latin Amerika’da kadınların güvenli, erişilebilir, yasal kürtaj hakkı için mücadelesi büyümeye devam ediyor. Kürtajın tamamen yasak olduğu Dominik Cumhuriyeti’nde hükümet, kadınların yıllardır sürdürdüğü mücadele karşısında ilk geri adımını attı. Ulusal Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, geçen hafta yapılan oturumda, kadının hayatının tehlikede olması durumunda kürtaja izin veren ceza yasası değişikliğini onayladı. Günler süren görüşmeler öncesinde kadınlar, polisin engeli ve sağcı grupların provokasyonlarına rağmen meydanları boş bırakmadı.
Kongre’nin bulunduğu Ulusal Saray’ın önünde kürtaj hakkı için 50 günü aşkın süredir kamp kurulurken 18 Nisan’da gerçekleştirilen kadın buluşması, kimliği belirsiz kişilerin provokasyonuna sahne oldu. Mitingin ardından 12 kişinin, kendilerini destekçi olarak tanıtan kişilerin dağıttığı yiyecek nedeniyle zehirlendiği bildirildi. 20 Nisan’da düzenlenen eyleme ise polis bıçak ve göz yaşartıcı gazla saldırdı, ardından kamp çadırlarını yaktı. Protestocular, anayasal haklarına yönelik bu son saldırılara yönelik bağımsız soruşturma talep etti.
Süreç nasıl devam edecek?
Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği değişiklik, gelecek aylarda Kongre’nin üst kanadı Senato’da görüşülecek. Ağustos 2020’de göreve gelen merkez sol eğilimli Cumhurbaşkanı Luis Abinader’in vaatleri arasında, belirli durumlarda kürtaja izin verecek şekilde değişiklik yapılması da vardı. Yasa değişikliklerinin görüşüldüğü 19 Nisan’da verdiği bir röportajda ise Abinader, kürtaj yasağının gevşetilmesine yönelik bir referandum düzenlemeyi düşündüğünü, bu kararın sadece sağlık değil, aynı zamanda dini değerler gibi farklı alanları ilgilendirdiğini söyledi.
Komisyonun Temsilciler Meclisi’ne sunduğu yasa değişikliği önerileri arasında, hamileliğin tecavüz veya ensest sonucu oluşması ve fetüsün yaşamının tehlikede olması durumunda kürtaja izin veren iki madde daha vardı. Bu öneriler, çoğunluk tarafından reddedildi. (Editör notu: Bu yazının yayımlanmasının hemen ardından, Temsilciler Meclisi’nde onaylanan ilk maddenin de Senato tarafından reddedildiği bilgisi geldi. Şu an üç madde için mücadele yeniden sürüyor. Kadın örgütleri, bu üç koşulda kürtajın yasallaşıp suç olmaktan çıkarılması taleplerini yükseltmek için 23 Mayıs’ta kitlesel bir yürüyüş çağrısı yapıyor.)
Kürtaj yasağına karşı uluslararası dayanışmayı büyütelim!
Latin Amerika ve Karayipler’de bulunan toplam 45 ülke içinde sadece 4 ülkede; Arjantin, Guyana, Küba ve Uruguay’da kürtaj yasal. Arjantin’de kürtaj yasağı; Yasal, Güvenli ve Ücretsiz Kürtaj Hakkı İçin Ulusal Kampanya’nın ve kadınların yıllarca süren direngen mücadelelerinin sonucunda Aralık 2020’de son bulmuştu. Dominik’te ise kürtajı yasaklayan kadın düşmanı ceza yasasının temeli 1884’e kadar uzanıyor. Kadınlar, kadın düşmanı ceza yasasının tamamen değiştirilmesini, kürtajın istisna olmaksızın yasallaşmasını ve ücretsiz olmasını savunuyor.
Dominikli kadınlar, Senato’da onaylanırsa yürürlüğe girecek bu değişikliğin, kürtaj konusundaki ilk somut kazanım olacağını ifade ediyorlar. Dünyanın dört bir yanında erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye devam eden kadın hareketine uluslararası dayanışma çağrısı yapıyorlar. Siz de bu kampanya sürecini #LasCausalesVan etiketinden takip edebilir; dilerseniz uluslararası dayanışma mesajlarınızı bu etiketle paylaşabilirsiniz.
Kadın Dayanışması olarak Dominik Cumhuriyeti’nde kız kardeşlerimizle yan yana, dayanışmadayız. Kadın hareketine yönelik saldırılar son bulsun, kürtajın cezalandırılması tamamen kaldırılsın! Dünyanın her yerinde güvenli, erişilebilir, yasal kürtaj hakkı için kadınlar mücadelede!